rolinvanopstal
Rolin van Opstal, violiste viooldocente   Rolin van Opstal, violiste viooldocente

Duo Roline

Rolin van Opstal vormt samen met pianiste Eline van Vroonhoven 'Duo Roline'. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Fontys Conservatorium te Tilburg, waar zij samen een breed repertoire instudeerden. Hierbij volgden zij lessen bij onder meer Dmitri Ferschtman, Mila Baslawskaya en András Czifra. Ook werden zij geselecteerd voor openbare masterclasses in Muziekcentrum Frits Philips, waar zij les kregen van Menahem Pressler, de pianist van het befaamde Beaux-Arts Trio, en van het viool-pianoduo Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam.

Samen gaven Rolin en Eline al vele concerten, onder meer in de Toonzaal in Den Bosch. Hun repertoire is uitgebreid, met onder andere de grote sonates van Brahms, Franck, Beethoven en Schubert. De grote sonates wisselen zij af met kortere werken, zeer uiteenlopend in stijl en karakter. Zo brengen zij veelzijdige en dynamische programma's ten gehore.

Duo Roline verzorgt naast de serieuzere concerten ook zeer toegankelijke concerten, toegespitst op specifieke doelgroepen. Hiervoor hebben zij een wat lichter repertoire dat bestaat uit (arrangementen van) vele bekende klassieke werken. Zo geven zij regelmatig concerten voor mensen op leeftijd in verzorgingsinstellingen en ook stellen zij programma's samen die speciaal op kinderen zijn gericht. Mede door de toegankelijke, frisse presentatie zijn deze concerten altijd een succes. Enkele reacties: "De kinderen waren echt geboeid en genoten zichtbaar […] zij dansten en zongen vrolijk mee." en "Dit concert was de leukste tot nu toe!"

Interessante links
Eline van Vroonhoven link1
Recensie kinderconcert in de Toonzaal link2

 

Trio Katea

Rolin van Opstal vormt samen met violist/altviolist Walter de Kok en celliste Saskia Le Poole 'Trio Katea'. Zij hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie op het Fontys Conservatorium in Tilburg. Na het samenspelen tijdens diverse orkestprojecten en in kamermuziekensembles besloten zij kort geleden concerten te gaan geven als strijktrio. Het woord ‘katea’ betekent ‘snaar’ in het Baskisch, en is gekozen vanwege de leuke klank van dit voor-de-hand-liggende woord. Hun veelzijdige repertoire bestaat uit werken uit alle stijlperiodes vanaf de barok. Het trio kenmerkt zich door een gepassioneerde uitvoering van alle muziek die zij spelen.

 

Muziek en Poëzie

Samen met kunstenares en dichter Louisette van Donkelaar verzorgt Rolin van Opstal unieke optredens, waarbij muziek en dichtkunst elkaar afwisselen en aanvullen. Niet vaak is het zo duidelijk hoezeer verschillende kunstvormen hun inspiratie uit dezelfde bronnen halen.

Interessante link
Louisette van Donkelaar link3

 

Lunapark

Lunapark werd in 2009 opgericht door Arnold Marinissen en Anthony Fiumara. De naam staat voor het machinale in de stukken die het ensemble uitvoert. Maar ook voor spanning, het avontuur, de pret, de onverwachtse bochten, de snelle loopings en het uitzicht op de blauwe lucht. Dat verrassende zit hem niet alleen in de programmering, waar je op één avond van de ene muziekhoek naar de andere kunt worden geslingerd. Pop- en rockinvloeden staan er gebroederlijk naast meer klassiek georiënteerde werken. Naast klassieke concertzalen treedt het ensemble nadrukkelijk ook op in jazz- en popzalen.

Interessante link
Lunapark link4

 

FBach

FBach is een club musici die met passie muziekuitvoeringen realiseert met nét dat beetje anders. Professionals werken samen met goede amateurs; hun gedeelde enthousiasme staat garant voor uitvoeringen van hoog niveau. Via social media als Facebook, Twitter en sms/whatsapp kan het publiek ook tijdens de concerten hun ervaringen delen met andere enthousiaste bezoekers of thuisblijvers.

Interessante link
FBach link5